Ľudí s intoleranciou alebo alergiou na potraviny stále pribúda. To môže byť dôsledok nezdravého životného štýlu, znečisteným prostredím, ale aj stále sa zdokonaľujúcimi zdravotnými vyšetreniami. Najčastejšou alergiou je celiakia. Celiatik nemôže jesť múku ani nič vyrobené zo pšenice. Táto intolerancia je pomerne častá a známa už niekoľko rokov. Poslednú dobu však pribúda ochorení čreva, kvôli intolerancii laktózy alebo alergií na mlieko. Ešte prednedávnom v obchodných reťazcoch ľudia nemali veľké možnosti nakúpiť takéto špeciálne výrobky. Dnes sú však pulty doplnené o bezlaktózové či rastlinné mlieka už po celej krajine.
Mlieko Mlieko začnú ľudia vyraďovať ako prvé. Pri intolerancii stačí nahradiť bezlaktózovým, ktoré predávajú v každom obchode. Najkupovanejším je od značky Rajo. Pri alergií sa používajú rastlinné mlieka, ktoré sú vyrobené z úplne iných surovín. Kokosové, mandľové, sójové či ryžové. Značku Alpro kúpite už aj v bežných obchodných reťazcoch. V Dm drogérii dostanete aj ich vlastné značky. Ak máte radi bio produkty, také makové mlieko nie je ťažké vyrobiť ani doma.
Ďalšie produkty Z mlieka sú viaceré mliečne výrobky, ktoré budete musieť vylúčiť. Syry, bryndza či smotana. Ale ani si neuvedomujete, kde všade srvátku a sušené mlieko pridávajú. Sladkosti, chipsy, pečivo. S tým všetkým sa musíte rozlúčiť. Ako aj mlieko, aj smotana je dostupná v obchodoch. Ak však hľadáte syr alebo tvaroh, musíte navštíviť predajne so zdravou stravou. Teraz to už nie je problém a takúto predajňu nájdete takmer v každom meste. V dnešnej dobe rozdiel už takmer nepocítite. Predávajú tavený syr, balkánsky či dokonca mascarpone a tvaroh. Ak milujete koláče, okrem domáceho pečenia je tiež na trhu už aj vegánska marlenka. Väčšinu jedál a múčnikov je lepšie pripravovať doma, kedy vidíte zloženie.